Terugblik Gemeenteavond en stand van zaken april 2017

Op maandagavond 13 maart sprak Ineke van Dongen op de jaarlijkse gemeenteavond over (seksueel) Misbruik in de kerkelijke gemeente.
Ineke is communicatieadviseur en preventiemedewerker bij het Meldpunt Misbruik.
Zij zijn ons landelijk aanspreekpunt voor het geval we vragen hebben of als we signalen ontvangen m.b.t. ongewenst gedrag en misbruik.
Ze legde ons uit wat het Meldpunt voor ons kan doen, hoe je alert kunt zijn op situaties die niet goed gaan maar ook hoe moeilijk het als gemeente is om geconfronteerd te worden met een ongewenste situatie.
Helaas heeft dit bij andere gemeentes, elders in het land ook geleid tot grote verdeeldheid binnen de gemeente.
Naast haar praatje was er ook ruimte om over bepaalde stellingen even te discussiëren met andere gemeenteleden en dus interactief bezig te zijn.
Ook was er alle gelegenheid om vragen te stellen.
Fijn dat we dit als gemeente zo met elkaar konden bespreken!

Waar staan we als commissie Veilig Jeugdwerk op dit moment?
Enkele weken geleden hebben we aan de clubleiding gevraagd met tieners/jongeren na te denken over hoe wij vinden dat we met elkaar om moeten gaan.
Wat vinden we zelf belangrijk en waar kunnen we in de Bijbel vinden hoe God wil dat we met elkaar omgaan?
Ook onderzoeken we momenteel of het mogelijk is om via het landelijke bureau voor de Christelijk Gereformeerde Kerk mee te kunnen doen aan een gratis Verklaring Omtrent Gedrag.
Dit is dan voor iedereen die betrokken is bij kinder-/jeugdwerk in onze gemeente.
Ook gaan we op korte termijn op zoek naar één of meerdere vertrouwenspersonen.

Groeten,

Mandalie en Ronald

Toerusting jeugdwerkers 20 februari 2017

Ben jij jeugdleider, catecheet of jeugdpastor?
Dan ben je van harte welkom op de trainingsavond op 20 februari 2017!
Deze avond is bedoeld om jou te inspireren in je persoonlijke groei in geloof en leiderschap.
We vinden het super om dit gezamenlijk als Middelburgse kerken (PKN 'de Ontmoeting' en GKV) te doen en zien er naar uit elkaar te ontmoeten.

Te gast zijn Tineke Wuister en Tirza Roor van LEF Navigators. Zij trainen jeugdleiders in discipelschap en leiderschap en zullen ons deze avond inspireren en je met concrete handvatten naar huis laten gaan. We gaan het sowieso hebben over baboesjka, bbb en een leiderschap.

Wil je meer weten? Be there!

Plaats: Shelter, Herengracht 52
Tijd: 19.30 uur inloop, 20 uur start

Voor de organisatie is het fijn om te weten op hoeveel mensen ze kunnen rekenen. Wil je aan mij doorgeven of je van plan bent te komen? Ook als je verhinderd bent, graag even een berichtje.

Groetjes Ronald

Veilig Jeugdwerk - Een veilig klimaat in de gemeente

Op 28 november en 2 december hebben we de eerste 2 avonden over Veilig Jeugdwerk gehouden. We hadden veel medewerkers die met kinderen binnen onze gemeente werken uitgenodigd. Dat er 50 deelnemers aanwezig waren, gaf aan dat er veel betrokkenheid op het thema was. We waren erg blij met zo'n grote opkomst! Dank je wel!

Het is een moeilijk onderwerp en we hadden van tevoren geen idee hoe het zou leven.
Na een korte inleiding zijn we in groepjes (ingedeeld op basis van leeftijd tot 10 of > dan 10 jaar waar we leiding aan geven) uiteen gegaan.
In de groepjes is gesproken over omgangsregels. Wat moet kunnen, wat absoluut niet?
En waar denk je neutraal over. We merken met elkaar dat we daar soms verschillend over denken, maar ook dat we bij sommige dingen nog nooit stilgestaan hebben. Ondanks dat waren het goede avonden en is er een belangrijke stap gezet in het traject Veilig Jeugdwerk.
Een veel gehoorde reactie was 'heel goed en belangrijk dat dit bespreekbaar gemaakt wordt'. Daar zijn wij ook van overtuigd!
We hebben de formulieren verzameld en gaan kijken hoe we hier verder vorm aan kunnen gaan geven.

Mandalie Bulten en Ronald den Deurwaarder

Een veilig klimaat binnen de gemeente

Als ouder weet je als geen ander wat het jeugdwerk voor je kind(eren) kan betekenen. Vaak is het jeugdwerk niet alleen de plek waar zij leren en actief zijn. Ze komen ook voor de gezelligheid, de aandacht en het maken van plezier.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen veilig zijn en zich prettig voelen binnen ons jeugdwerk.

Momenteel zijn we de eerste stappen aan het zetten om binnen de Gasthuiskerk 'Veilig Jeugdwerk' te bespreken en beleid te maken op dit terrein.
We beginnen met twee avonden te beleggen (28 november en 1 december) voor alle gemeenteleden die met kinderen/jongeren werken.
De thema's omgangsregels en gedragsregels zullen dan centraal staan.

Op de website van de Gasthuiskerk, onder de button 'Veilig jeugdwerk', zullen we u regelmatig van de vorderingen op de hoogte houden.

Mandalie Bulten en Ronald den Deurwaarder

do okt 19