Naar overzicht

De vier seizoenen kleuren ons leven, letterlijk en figuurlijk. De dagen van de herfst – kort, nat en stormachtig, soms ook helder met een lage zonnestand – voelen heel anders aan dan die van de lente, vol vogelgeluiden en jong groen. De koude winter drijft je naar binnen, naar de warme kachel en de erwtensoep, terwijl de zomer je naar buiten lokt, de natuur in, naar de zee of het bos.
Ook in ons geloofsleven en in de kerk vind je de vier jaargetijden terug. Denk aan herfststormen die je Godsvertrouwen op de proef stellen of het verlies van zekerheden, zoals in het najaar de bloemen hun bladeren verliezen. Ook het geloof kan het moeilijk hebben om te overleven, zoals de natuur in de winter. maar het leven met God kan toch weer tot nieuwe bloei komen, eerst heel schuchter, zoals het prille groen in de lente, later uitbundig en krachtig, zoals een boom die in de zomer vol vruchten hangt.
Wat voor het geloofsleven geldt, kun je ook zeggen over het kerkelijk leven. Hoe dat er uitziet? Daarover kun je in het komende seizoen nadenken tijdens een achttal gespreksavonden, verspreid over heel het seizoen: twee in de herfst, twee in de winter, twee in het voorjaar en – uiteraard – twee in de zomer. We behandelen dan het boekje ‘Geloven in seizoenen’ dat dit jaar uitkwam van ds. René van Loon. De opzet is eenvoudig: ‘herfst in je geloof, herfst in de kerk … winter in je geloof, winter in de kerk … etc.’

Heb je zin om mee te doen? Jong en oud zijn van harte welkom. Meld je dan aan bij Bert Renkema, predikant@gasthuiskerk.nl of 06 4103 2027. De gespreksavonden worden gehouden op woensdagavond (20.00 – 21.45 uur met koffie of thee) in de Ontmoetingsruimte van de kerk. Als het aantal deelnemers erg groot is – wat heel fijn zou zijn – proberen we uit te wijken naar Het Hofje onder de Toren.
Wil je het boekje alvast bestellen? ‘Geloven in seizoenen; over herfst, winter, lente en zomer in geloof en kerk’, René van Loon, ISBN 978 90 435 3754 4 (Kok-Boekencentrum Uitgevers, Utrecht).

Noteer alsjeblieft de volgende data:
Herfst: 28 september en 12 oktober.
Winter: 11 januari en 25 januari.
Lente: 22 maart en 12 april.
Zomer: 14 juni en 28 juni.
Alle data uiteraard onder het voorbehoud waarover de apostel Jakobus spreekt in hoofdstuk 4 vers 15.